Albümler

Musi-O-Tunya / Wings of Africa / 1975 / Albüm

Musi-O-Tunya, muhtemelen sıkı rocker’ların bile duymadığı / dinlemediği / farketmediği bir rock türevine dahil. James Brown’ın Funk müziğinin Afrika geleneksel ezgileriyle birleştiğini, üstüne Jimi Hendrixvari, olabildiğince ağır fuzz ve wah wah kullanılan acid gitarın eklendiğini, en sonunda da bunun psychedelic ile aynı yatağa girdiğini düşünün… Heh, işte bu türün adı Zamrock! Zambia’da türeyip gelişen ve dünyaya açılan bir afrobeat etkileşimidir Zamrock. Geleneksel Afrika ezgileri, ritimleri ve müzik aletleri modern müzik aletleriyle birlikte kullanılır. Afrika’ya ait o mistik hava, o insanı sanrılarla dolu yolculuklara çıkaran davul sesleri, genizden ve garip çığlıklarla süslenen otantik vokaller.. hepsini bu türün içerisinde bulmak mümkün.

Musi O Tunya / Wings Of Africa / 1975
Musi O Tunya / Wings Of Africa / 1975

Türün en önemli müzisyenlerinden Rikki Illilonga’nın grubu Musi-O-Tunya kısa ömürlü bir proje. Sadece 2 albüm çıkarabilmişler ama türün en önemlilerinden olmayı başarabilmişler aynı zamanda. Kenya’nın başkenti Nairobi’de ve sadece 1 gün içerisinde kaydedilen Wings of Africa albümü türün tüm özelliklerini bir arada göstermesi açısından da önemli bir albümdür. Yukarıda bahsettiğimiz tüm acid, psychedelic, Afrika gelenekseli, afrobeat, funk ve diğerleri albümde fazlasıyla mevcuttur.

Albüme adını veren ilk parça sanki Afrika’ya ve zamrock’a giriş parçasıdır. Bir yanda otantik Afrika davulları çalarken diğer yandan batı tarzı rock davulunu duyarsınız. Aralarda afro ritimlere ve funk’a saygı duruşu niteliğindeki soprano saksofonla mest olursunuz. Parça kendi içinde biraz ‘sarkıyor’ izlenimi bırakır insanın üzerinde ama bu sadece afro kökeninden kaynaklanmaktadır.

İkinci sıradaki Dark Sunrise tam bir acid tribi havasındadır. Ağır gitarlar, düşük mood, can yakan vokal.. Sanırsınız ki The Grateful Dead Afrika’da albüm kaydetmiş.

Mpondolo ve Walk & Fight diğer etkileyici parçalar. Tek tek yorumlamaya kalkmak biraz garip olacak bu albüm için. Zira alışkın olmadığımız bir türün içerisinde yer alıyor. Değerini ya da farklılığını anlamak için birkaç dinleme yapmak gerekiyor mutlaka. Bu arada albümdeki en kısa parçanın 5:50 süreye sahip olduğunu da belirtelim.

MUSI-O-TUNYA

Derick Mbao / Lead Vokal, Bass & Kalimba

Rikki Ililonga / Lead Gitar, Vokal

Alex Kunda / Rock Davul, Vokal

Siliya Lungu / Afrika Davulları, Vokal

Kenny Chernoff / Soprano Saksofon

John Bobby Otieno / Ritim Gitar

Njenga / Trompet

WINGS OF AFRICA

1 – The Wings Of Africa (7:10)

2 – Dark Sunrise (8:32)

3 – The Sun (6:18)

4 – Mpondolo (8:00)

5 – Walk & Flight (8:00)

6 – One Reply (5:50)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir