Kitap

Kalp Taşları / Ruth Rendell / Kitap

Bilenler bilir, Ruth Rendell polisiyenin önde gelen kadın yazarlarından biridir. Çoğu eserinde insan psikolojisinin derinliklerine kötücül yönlerden dalarak çoğunlukla strese sokan, sinir bozan ve okuyucuyu endişelendiren metinler oluşturmuştur. Metinlerin büyük bir kısmında da “kötülük” baş roldedir. Ama o kötülük öyle ilginç işlenmiştir ki okuduğunuz bir Rendell metni sizi avcunun içine alır, sallar ve zar misali yere fırlatır. Artık bahtınıza ne çıkarsa… Kendinizi karamsarlıkla örülü bir dünyada bulur içinden çıkmaya çalışırsınız. Metinlerin içinde ilerledikçe yavaş yavaş kaybolduğunuzu, umutsuz bir durumda süreklenmeye başladığınızı ve korkunun nefesini ensenizde hissedersiniz.

Bu tarz bir tariflemeyi zorunlu kılan Rendell eserleri, polisiye olarak adlandırılan tür içerisinde kendine has bir yerde durmaktadır. Başarılı kurgulara ve enteresan fikirlere sahip bu metinler sanki bir yazarının elinden çıkma değil de zaten hep vardı diye düşündüğünüz, kendiliğinden oluşmuş gibi duran metinlerdir. Belki de asıl başarıyı sağlayan da bu “kendiliğinden oluşmuş gibi görünme” meselesidir.

Kalp Taşları

Kalp Taşları
Kalp Taşları / Ruth Rendell

Konuya Ruth Rendell’in polisiye romancılığına dair birkaç cümle ederek başladık ama Kalp Taşları’nın polisiye ile suç ile gizem ile alakası yok. Gerilimi içinde barındırıyor ama tam anlamıyla bir gerilim romanı veya (kısalığından kaynaklı olarak) novella’sı da sayılmaz.

Temelde, babasına duyduğu saplantılı sevginin ücra köşelerinde dolaşan Elvira’nın, kardeşi Spinny ve babası Luke ile yaşadığı hayatı konu alıyor Kalp Taşları. Anneleri öldükten sonraki dönemde gelişen olaylar pek de Elvira’nın istediği şekilde gelişmiyor. Luke ile yalnız kalma arzusunda sürekli ve hatta kardeşi Spinny’i bile fazlalık olarak görüyor bu ilişki çerçevesinde. Bencil, ilgisiz ve kendi dünyasında yaşarken kafasında oluşan düşünceleri okudukça başta bahsettiğimiz insan psikolojisindeki kötücül yönler ile başlayıp gelişen ve okuyucuyu gerçekten strese sokan, sinir eden bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Elvira’nın neyi yapıp neyi yapmadığına veya sınırlarının ne olduğuna bir türlü karar veremiyor okuyucu. Karakter olarak o kadar iyi oturtulmuş ki her satırda yeni bir endişe ile bütünleşen farklı yönleriyle tanışıyoruz.

Kısacık bir metin olmasına rağmen okunması gereken kitaplardan biridir Kalp Taşları…

Eklemeden geçmemek lazımdır ki kitap, Remzi Kitabevi Yayınlarının 90’lı yıllarda Murathan Mungan‘ın yayın yönetmenliğinde çıkmaya başlamış “Çilekli Kitaplar” dizisindendir.

Özgün Adı: Heartstones

Yazar: Ruth Rendell

Çeviri: Cem Akaş

Yayınevi: Remzi Kitabevi

1.Baskı: 1991

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir