Karakterler

Superman: En Gereksiz Kahraman

Ben bu Superman’i 30 yıl önce çocukken de sevmezdim. Adamın her ihtiyacı karşılayan süper güçleri olmasına rağmen her seferinde yenilme durumuna gelmeyi başarıyordu. Sonradan durumu kurtarıp alnının akıyla çıksa da işin içinden, ben her seferinde “öff gene mi yaa” tepkisi vermekten kaçınamıyordum. Tek sorun da bu değil elbet. Adamın süper kahraman kimliği ile gizli kimliği arasında bir tutam perçem ve bir gözlük bulunması da ayrıca saçmaydı. Bütün olarak düşünürsek de ‘böyle bir kahraman neden yaratıldı ki’ denilebilecek kadar da gereksiz bir kahramandır kendisi.

Superman: Epic Fail!

Superman
Mxyzptlk

Geçenlerde yabancı bir sitede adamın biri bir soru sormuş. Bir sabah uyandığınızda Superman olduğunuzu farketseniz ilk ne yaparsınız? diye. Süper güçler üzerine bir dolu yanıt vardı ama benim en çok ilgimi çeken cevap “Geri yatar, Batman olarak uyanmayı dilerdim” oldu. Eh, Batman’in en azından bir karizması, kendine özgü bir duruşu var. Superman ise tam bir eksiklikler ve başarısızlıklar abidesi. Bütün bu durumlara rağmen tutmuş olması da enteresan gibi gelebilir ama o da enteresan değil elbet. Amerikan milliyetçiliği ile bezenmiş bir kahramanın, süper bir kahramanın, insan ötesi bir kahramanın tutmaması saçma olurdu.

Hayata geçtiği dönemde insanların ilgisini bir hayli fazla oranda çekebilecek bir yapıya sahip olan Superman o günden bu güne pek bir gelişme gösterememiş ve hatta gerilemiştir. Süper güçlerinin farklılık göstererek maceralarının farklılaşmasının dışında bir gerilemedir bu. Hikayeler hiçbir zaman standart dışı yeniliklere sahip olamamıştır mesela. Supy hep öğrenirken öğreten adamdır ya da tam tersi. Onca güce, kuvvete, kudrete rağmen okuyucunun beklentilerini karşılayamayacak denli acınası bir durumdadır. Ne yapacağı, nasıl davranacağı az çok bellidir. İlk saldırıda birbirini kovalayan hatalarla kaybettiği savaşı aklını kullanarak, ‘insani’ duyarlılığı had safhaya taşıyarak klasik yöntemiyle çözer sonunda. Hikaye bittiğinde Supy öğretmiş, kötü adamlar ve biz de öğrenmişizdir.

Ayrıca kafasını dinlemek için gittiği yer Fortress Of Solitude (İnziva Kalesi) olur mu bi süper kahramanın?! Düşmanlarının isimleri Brainiac, The Elite, Parasite, Bizarro, Toyman ve Mister Mxyzptlk olur da o kahraman ciddiye alınır mı? Ki bu sonuncu ile ilgili bi hikayenin bitiminde Superman Mxyzptlk’in ismini tersten söyletmek suretiyle onu kendi boyutuna göndermeyi başarabilmişti. Peh… Killer Klowns From Outer Space isimli film bile bu adamın maceralarından iyidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir