80'ler Deposu

Tabanca Mantarı / 80’ler Deposu

Tabanca mantarı 80’lerin en tehlikeli “şey”lerinden biridir. Temelde çocukların oynaması için tasarlanmış bir oyuncak bileşenidir. Ama üzerinde barut olan bir oyuncak ne kadar oyuncaktır ki?!

Korkutucu Ama Çekici

Mantar tabancası olarak bilinen plastik veya metal tabancalar vardı eskiden. Her ne kadar 80’lerin alamet-i farikası olmasa da o yıllarda pek bir modaydı. Yarım santim civarında, kaseyi andıran, mantar yapının dibinde bulunan barut tabanca içine yerleştirilerek tetiğe basmak suretiyle patlatılırdı. İşin korkutucu yanı bu yapılan işlemden ve sonuçtan zevk alınırdı. Genelde tabancanın tetiğine asılan kişi (bu bir büyük dahi olsa) tabancayı kendinden uzak tutmak konusunda ısrarcı davranırdı. Zira çıkan sese göre yapılan işlem oldukça tehlikeli görünürdü insana.

Tabanca Mantarı
Tabanca Mantarı

Mantarın kullanım alanları genişti aslında. Tabancaya ihtiyacınız yoktu patlatmak için. O dönem keşfedildiği düşünülen birçok salakça yöntem mevcuttur. Mantarı yere koyup barutun bulunduğu kısma küçük bir taş yerleştirmek ve bu taşa çekiç ile vurmak yöntemlerden biridir mesela. Diğer ilgi çekici ve belki de daha tehlikeli yöntem kibrit kutusu bombasıdır. Bu bombanın yapımı için öncelikle bir kutu kibrit alınır. Kav ya da Malazlar marka olması tercih edilir zira ikisi de sonuna kadar yanan kibritleriyle meşhurdur. Bu arada belirtmek gerekir ki tabanca mantarı ile yapılan bunca salakça ve emniyetsiz uygulamanın aksine kibritler üzerinde yazan “emniyet kibriti” tamlaması takdire şayan bir durumdur. Neyse.. alınan kibrit kutusu boşaltılır, içine 4 adet mantar yerleştirilir. Saatli Maarif Takvimi’nden koparılan ince yaprak kağıt biraz buruşturularak kutunun içine tepilir ve kapatılır. Kutunun dışına bir miktar kağıt çıkması önemlidir. Çıkan kağıdın içine bir kibrit dikilir ve yakılıp olanca hız ile önceden belirlenmiş sipere doğru koşulur.

Evde denemeyin! veya +18 gibi ibareler bu yöntem için son derece yetersizdir. Patlamanın nasıl gerçekleşeceği, ne sonuçlar doğuracağı belirsizdir çünkü. Özetle, burada anlattık ama sakın böyle salakça bir şeyi denemeyin!

Hatırda kalan ilginç yöntemlerden biri de kapı menteşeleri yakınına bantla mantarı yapıştırmaktır. Bunun sonucunda, kapıyı o an kapatmış olan anne tarafından bir çok şeyden men cezası alınır, akşam baba tarafından bir kova fırça yenir.

Feza, Venüs, Zafer gibi markalar altında üretilmiş olan tabanca mantarları 80’lerin en saçma ve tehlikeli eğlencelerinden biridir. Mantarın canımızı çok yakmış olmasının yanında büyüklerden yediğimiz laflar ve aldığımız cezalar ile hayatımızın bir döneminin en eğlenceli kabusu olmuştur.

Hey gidi günler, hey!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir