Kitap

Amerika’da Alabalık Avı / Richard Brautigan / Kitap

Kar Kurdu‘nda bahsettiğimiz kitabı okumak için 22 yıl bekletme meselesinden farklı olarak Amerika’da Alabalık Avı 20 yıl sonra yeniden okunan kitaplardan biri. Hatta bu okumamda verdiğim nihai karar, kitabın yılda bir kez mutlaka okunması yönünde. Bu bize ne kazandıracak ki diye düşünebilir insan. Eh, pek bir şey kazandırmasa da kaybettirmeyeceği ortada. Ayrıca akıl sağlığınızı yerinde tutabilmenize yardımcı olacağı da su götürmez bir gerçek.

Kişisel ve çoklarına göre anlamsız gelen kitaplar yazma ustası Brautigan, 50’lerde başlayıp 60’larda doruk noktasına çıkan Beat Generation’ın (Beat Kuşağı) Kuzeybatılılar koluna dahildir. Tam anlamıyla Beat içerisinde yer almasa da içlerinde yaşamış ve dirsek temasında bulunmuş yazarlardan biridir. Beat Generation’ın geneline oranla daha az anlaşılır, daha naif ve kendi halindedir. Gerçi tüm kuşağın kendi bireyselliği doğrultusunda yaşadığını / ürettiğini düşünürsek bu kendi halinde tanımlaması biraz sakil dursa da bir Brautigan metni okunduğunda “kendi halinde”liğin ne olduğu tam olarak anlaşılabilir.

Amerika’da Alabalık Avı

Amerika'da Alabalık Avı / Richard Brautigan
Amerika’da Alabalık Avı / Richard Brautigan

Son derece kişisel metinler bütününden oluşuyor Amerika’da Alabalık Avı. Brautigan’ın iç dünyasının, fikirlerinin ve arzuladıklarının dışa vurumu. Çoğunlukla metinler okuyucuyu içine almaz bir havada ilerliyor. Bazen sıkıcı bile gelebiliyor. Fakat metinlerin her bir kelimesinde bireysel kurtuluş, farkındalık ve gelişim ön planda.

Zaten Brautigan’ın en saf düşüncelerinden biri bu bireysel kurtuluş, farkındalık ve gelişim. Toplumun ya da topluluğun değişimi, (ciddi anlamda) düzelmesi, doğru yolu bulması bireyin toplum içinde eriyip gitmesinden değil kendini tam anlamıyla var etmesinden geçiyor ona göre. Bu yüzden de topluluğun değişimi aslında önemsiz ve hatta değersizdir. Kişi, toplumun dayattıklarından uzakta, kendi yolunda ilerlediği müddetçe kurtuluşa ulaşabilir. Bunu başarabilmek için de bildiğimizin dışında, bambaşka bir biçim gerekir ki o da edinilmiş bilgilerden çok sezgisel yaklaşımla yakalanabilir. Yani insan içindeki ilkel, saf duyguları ortaya çıkarıp peşinden koşarsa kendini bulabilir Brautigan dilinde.

Sanırım bu yüzden olsa gerek, Amerika’da Alabalık Avı kimi zaman bir biçim, kimi zaman bir durum, kimi zaman bir birey, yer ya da anlamın adı olmaya kadar uzanır. Başka ve öteki tür metinlerdendir. Okunması elzem olan işlerdendir.

Özgün Adı: Trout Fishing In America

Yazar: Richard Brautigan

Çeviri: Zekeriya Şen

Yayınevi: 6.45

1.Baskı: 1995

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir