Karakterler

Martin Mystere 35. Yılını Kutluyor!

İyi kalpli, yaşlı Marty Amca’yı yani Martin Mystere’yi tanımayan var mı? Elbette var! Çizgi roman kültürünün bir türlü gelişemediği ülkede, son dönemde çizgi roman okurlarının sayısı artmış olsa da kültürel ürünlerin değişik bir biçimi olan bu alana hala yan gözle de bakılmaktadır. Neyse, konumuz serzenişte bulunmak üzerine kurulu değil elbet. Önümüzdeki ay efsanevi İtalyan çizgi romanı Martin Mystere’nin 35. yılını kutluyoruz.

Martin Mystere
Martin Mystere
Martin Mystere

Yazar Alfredo Castelli ve çizer Giancarlo Alessandrini tarafından yaratılan Martin Mystere çizgi romanı yayın hayatına Nisan 1982’de başlamıştır. İtalya’nın çizgi roman konusunda en önde gelen ismi olan Bonelli Comics tarafından yayınlanan dizi ülkemizde de, çok büyük sayılamayacak bir gecikme ile 1984 yılında yayın hayatına başlamıştır. Arada bazı farklılıklar oluşmuştur tabi. İismin pek de anlaşılır olmayacağı düşünülmesi ve bazı başka nedenlerden kaynaklı olarak çizgi roman bizde Atlantis adıyla yayınlanmıştır. Atlantis gerçekten de Martin Mystere için sakil durmayan ikincil bir ad olarak pek ala kullanılabilir. Almanya’da Alan Dark, Güney Hindistan’da Marma Manithan Martin (Gizemci Martin) adıyla yayınlandığını düşünürsek Atlantis gerçekten de iyi bir isim.

80’li yıllarda çizgi roman okumaya başlayan benim gibi bir çok insanın elinden mutlaka geçmiştir Atlantis. Okuduğunuz ilk sayıda sizi tam anlamıyla esir alan bir yapısı vardır. Kahramanın ilgi ve uzmanlık alanları antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, olağandışı objelerin kolleksiyonu, TV programı yapımcılığı, yazarlık, sibernetik, gizem gibi şeyler olunca hikayelerin büyüsüne kapılmamanız imkansız zaten. Temel yaklaşımı bilim üzerinden olsa da tüm hikayelerde bilimin dışına taşan, gizem diye adlandırdığımız alana bolca giren, tarihsel gerçeklerde yer alan boşlukları doldurarak farklı anlamlar çıkarmamıza yardımcı olan entellektüel bir eğlencelik. Tabi bu tanımı 80’li yıllarda değil 2000’lerde yaptığımı da belirtmeliyim.

Tay Yayınlarının 31 ve 50 sayılık 2 serisinden sonra çok uzun bir süre yayınlamadı Atlantis. 90’lı yılların ortalarında AD / Doğan Egmont yayınları tarafından 31 sayı olarak hem de orijinal adı ile yayınlanır. Peşi sıra Aksoy Yayıncılık’tan bir 15 sayı daha gelir ve yayını durur. Oğlak Yayınları tarafından Efsanevi Maceralar ve Dev Albüm’ler ile geri dönüş yapar ve son olarak ihale Lal Kitap’ta kalır. Hala da Lal Kitap tarafından yayınlanmaya devam etmektedir.

Eğlenmek, eğlenirken öğrenip üzerine bolca düşünmek, merak edip hikayedeki her şeyi internetten ya da başka kitaplardan araştırmak isteyeceğiniz yapıda bir çizgi roman okumak isterseniz bu yıl 35.yayın yılını kutlayan Martin Mystere’yi mutlaka incelemelisiniz.

One thought on “Martin Mystere 35. Yılını Kutluyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir