Dizi

Amerikan Dizileri Sinemayı Solladı!

Dizi piyasasının karşısında son dönemde sinemanın özellikle de Amerikan sinemasının tıkandığı görülüyor. Yaratıcı fikirlerin ve kaliteli yapımların pek gözlemlenmediği bir dönem geçiriyor. Popcorn sineması için kaliteli kavramını ‘yüksek bütçeli ve iyi oyunculardan kurulu bir kadro’ olarak almamak lazım. Her zaman işe yarayan bir yöntem olmadığı artık herkesçe bilinmekte. Yaratıcı fikirlerden örülü bir hikayenin, filmin içine girdiği türün (aksiyon, bilimkurgu, macera, vs.) genel özellikleri ile fark yaratan yeniliklerin birleştirildiği, oyunculuğun da bu yapıya uyduğu filmler artık pek görünmüyor.

Dizi Piyasası

Dizi / AMC / The Walking Dead
AMC / The Walking Dead

Popcorn sinemasının tıkanıklığı had safhadayken Amerikan dizi sektörünün birbirinden yaratıcı, farklı işleri ile karşılaşmak da izleyiciyi garipsetiyor. Marvel ve DC kaynaklı yapımları bir kenara bırakarak. baktığımızda özellikle AMC, Netflix, SyFy, HBO gibi kanallarda yayınlanan dizilerin filmlere fark attığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Walking Dead, Fear The Walking Dead, Boardwalk Empire. Game of Thrones, True Detective, Homeland, Turn, The 100, Mad Men, Breaking Bad ve daha bir çok çizgi üstü ya da sıradışı yapım ardı ardına ekranlara geliyor.

Konu sıkıntısının ötesine geçerek, devamlılığı 5 sezonun üstüne çıkaran ve izleyici sayısını arttırarak yerini sağlamlaştıran dizilerin sayısı oldukça fazla. İşin bu noktaya gelmesindeki en büyük pay popcorn sinemasının elbette. Tıkanıklık baş gösterene dek ortaya çıkardıkları filmlerin beklentiyi yükseltmesi kanalları buna sevk etmiş olsa gerek. Her ne kadar tüm kanallar ve yapımcılar bu işi ‘daha çok para’ için yapıyor olsa da bu isteğin karşılığını beklentilerin ötesinde yapımları ortaya çıkararak vermeleri izleyici açısından keyifli saatlerin artmasını sağlıyor.

Seçenekler Çok

Sinemanın içinde barındırdığı tüm türlerin artık dizilerde de yer aldığı ve sinemadan aşağı kalmayan şekilde farklılıklar, yenilikler katarak sunulduğu ortada. Bu da doğal olarak seçeneklerdeki artışı sağlıyor. Eskiden belirli çizgiler içerisinde yer alan diziler ve konuları yeni dönemde sınırları aşarak önümüze geliyor.

Bilimkurgu, fantastik, casuslar, gelecek, geçmiş, farklı boyutlar, savaşçılar, entrika, zombiler, robotlar, androidler, tarih, aşk, cinayet, dedektif gibi anahtar kelimelerle bulabileceğiniz onlarca dizi mevcut. Özellikle akşamlarını evde televizyon karşısında geçirmeyi sevenler için bulunmaz nimet bir dönemi yaşıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir