Karakterler

Corto Maltese / Tuz Denizi Serüvencisi 50.Yılında!

İyi kalpli, yaşlı Marty Amca’nın (bkz.Martin Mystere) 35.yayın yılını kutladığını daha önce söylemiştik. Ama ondan az daha eski olan Corto Maltese, bu yıl tam olarak yarım yüzyılı deviriyor. 1967 yılında Sergeant Kirk dergisi için hazırlanmış bir çizgi roman karakteri olan Corto, 1905-1925 yılları arasına tarihlenen 12 macerasıyla öne çıkmış ve hem yaratıcısı Pratt’e hem de kendine sağlam bir yer edinmiştir.

Corto Maltese

Corto Maltese
Corto Maltese

Karmakarışık dünyası, belirsizlikle örülü ilkeleri, her telden ilişkileri ile çizgi roman dünyasının ilginç kişiliklerinden biri olan Maltese, yazar ve çizeri Hugo Pratt’in kişisel bir yansımasıdır aslında. Pratt’in arzuladıklarından ideolojik inanışlarına, dine bakış açısından ilişkilerdeki garip yaklaşımlara uzanan bir mecrada kimliği oluşur Corto‘nun. 1887 Malta doğumludur. Sırf bu yüzden olsa gerek soyadı Maltese (Maltalı)’dir. İngiliz bir denizciyle İspanyol bir çingenenin çocuğudur.

Çizgi romanlarda geçmişi ile ilgili ayrıntılı bilgiler pek bulunmamakla birlikte ilk albüm olan Bir Tuz Denizi Şarkısı, daha sonra Pratt tarafından roman olarak da yazıldığında, gençliğine dair ayrıntılı bilgiler de içerir hale gelmiştir. Roman versiyonu 1900’de Çin’deki Boxerlar Savaşı, 1904-1905 Rus-Japon Savaşı ve bu savaşta muhabirlik yapan Jack London ile tanışmasına, Çarlık Rusyası’ndan kaçmış Rasputin ile karşılaşmasına değinir.

12 albümde onlarca bilindik isimle de tanışır Corto. Josef Stalin, Butch Cassidy, Sundance Kid, Hermann Hesse, John Reed gibi isimler bunlardan bazılarıdır. Hikayelerde hayatları, dönem koşulları içerisinde, akışı bozmayacak şekilde birbirlerininkinin içinden geçer.

Serseri, başı bozuk bir denizci için olası en hareketli hayatlardan birini yaşar Maltese. Birçok yeri gezer, birçok insanla tanışır, bir kısmıyla dövüşür bir kısmıyla silahla kapışır. Ahlaki çizgisi belirsizdir. Mümkün olduğunca tutarlı davranmaya çalışır ama insanız sonuçta, ayarımız da kaçıyor bazen. Corto da kaçırır ayarı kimi zaman. Ama hep bir duruşu vardır kendine has. Sınırları kendi belirledikleridir. İçine kimseyi almaz, dışarıya çok fazla bulaşmaz.

Serüvenlerini okudukça kendinizi kaptırır, bambaşka bir hayatın içinde sürüklenirsiniz siz de. Her maceranın bitiminde gözler bir kez kapanır ve mutlaka düşünülür; “keşke biz de böyle bişeyler yaşasaydık” diye.

Hüzünlü denemeyecek ama soru işaretleriyle dolu bir sonu vardır Corto’nun. Albümlerin ardından Pratt, makineleşen dünyada Corto gibi karakterlerin artık yeri olmadığına karar verir ve İspanya İç Savaşına katılan Maltese’nin kaybolduğu bilgisini verir (Pratt tarafından hazırlanan farklı bir seri olan Gli Scorpioni del Deserto / Çöl Akrepleri).

50. yayın yılında her hayalperestin mutlaka bir Corto öyküsü okuması, ona ve Pratt’e duyulan saygıyı gösterme açısından önemlidir. Edinin bir Corto Maltese albümü ve okuyun keyifle… hazır yaz da gelmişken!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir