Şimdi Reklamlar

Lee Cooper / Şimdi Reklamlar

Lee Cooper reklamı bırakın 80’leri, TV reklamları tarihinin belki de en saçma reklamlarından biridir. 1988 yılı yazı için planlanan ve hazırlanan reklam baştan sona popo sallama, uvva uvva sesleri ve öpücüklerden oluşur. Kimin, neden ve ne amaçla çektiği (şüphesiz jean tanıtımı) anlaşılamayan kara lekelerden biri olarak görmekte sakınca olmayacağını zannediyorum.

Lee Cooper

Lee Cooper / 1988 Reklamı
Lee Cooper / 1988 Reklamı

1908 yılından beri jean, 80’lerdeki adıyla kot, üreten Lee Cooper firmasının bu tarz bir yaklaşıma neden ihtiyaç duyduğu hala muammadır. Zira reklam filminde anlatılan, gösterilen hiçbir şey herhangi bir kalıba uymamakta. Popo sallama kısımlarını erotizm olarak almak olası bir durum değil. Yüksek ihtimalle de bu kaygı güdülmemiş zaten. 80’lerdeki ortak saçma ama eğlenceli havaya kapılmış olduklarını tahmin ediyorum. Bu noktada ise kendilerini aşan bir sonuç da ortaya çıkarmışlar.. uvva uvva efsanesi.

Uvva uvva herhangi bir kültüre, millete ya da tarihte yer almış bir duruma ait değil. Lee Cooper da tarihte yer edinelim düşüncesiyle bu uvva uvva olayını çıkardı sanırım. Reklamın kötüsü olmaz lafıyla örtüşerek de başarmışlar yer edinmeyi.

Gelelim reklama… Reklamın başında tam da 80’ler genç kızı modelinde bir bayan çantalarını ayağıyla dışarı iterek bir kapıdan çıkıyor. Belli ki yolculuk var bir yerler. Lakin bayan arkadaşımız kapıyı kapatıp poposunu sallamaya başlıyor durup duruken. O sırada sokaktan geçen iki zibidi de bu durumu görüp heyecanlanıyorlar ve öpücük yolluyorlar birlikte. Buraya kadar hadi tamam diyelim de bunun hemen ardından hatun kişi kapıyı açıp içeri giriyor tekrar. Bunu neden yaptığını, az önce sanki evi terk eder havada evden fırladığını düşünürsek, hiç anlayamıyoruz. Ama anlamasak da olur zaten, neticede Lee Cooper!

Toplamda 30 saniye kadar süren reklam bu sahneden sonra iyice varoluşçulara özgü bir karmaşaya dönüşüyor. Popo sallayanlar mı dersin, elini ağzına abuk subuk yapıştırıp öpücük yollayanlar mı yoksa kafe masalarında otururken şaşıranlar mı…

Reklam boyunca o kadar çok popo görüyorsunuz ki bir ara “yahu bu reklam popo reklamı mı” diye düşünebilirsiniz. Zaten filmi hazırlayanlar da serbest çağrışımın önünü kapamamak için oldukça serbest ve rahat çalışmışlar bu işte. Bize de tebrik etmek düşer.

Uvva uvva, muck muck muck, Lee Cooper…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir