Film

Passengers / 2016 / Film

Passengers fazlaca iddialı görünen ama sıradanlıktan öteye geçemeyen Amerikan uzay filmlerinden biri. Çok uzun süredir doğru düzgün bir “uzay filmi”nin vizyona girmemiş olması durumuyla çıkan tüm uzay filmlerini takip etmeye çalışıyorum. Lakin Interstellar, Arrival, Gravity gibi iddialı filmler bile bu açlığı bir türlü gideremedi. Bu benimle değil yüksek ihtimalle filmlerdeki alt metin eksikliği ve kalitesizliğinden kaynaklı olsa gerek. Eskiden Amerikan sinemasının sinema sektörü için faydalı bir çok yanı olduğunu düşünüyor olsam da artık sektörü neredeyse baltalayan bir yapıya dönüştüğünü belirtmek gerekiyor.

Matematiksel hesaplara dayalı standartlarıyla, hazırlanmış alternatif gelişim ve sonların önceden bir gruba izlettirilerek alınan tepkiler sonucu filmlerin gidişatına karar verilmesiyle, oyuncuların yeteneklerinden ve role uygunluğundan çok çekici ve güzel/yakışıklı olmasıyla ilgilenilmesi gibi verilerle hareket edilmesi sonuçları olumsuz yönde etkiliyor.

Passengers: Uzayda sıkılmak!
Passengers / Uzay Yolcuları
Passengers / 2016

İnsan bilinmezliğin ortasında sıkılmaktan başka şeyler de yapabilir elbette. Ama Passengers olduğu yerde sayarak sıkıcılığa yeni bir anlam daha katıyor. Standart bir giriş ve gidişat ile sonunu daha baştan belli ediyor. Oysa 2-3 kişiyle kotarılmış ve sıkıcılık bir yana insanı meraktan ve beklentiden çıldırtan filmler izlemedik değil. The Man From Earth gibi naif, Solaris gibi kafa karıştırıcı, 2001: A Space Odyssey gibi farklı filmlerde de onlarca kişi oynamıyor mesela. Ama saydıklarımızın hepsi de akılda yer etmiş filmlerden.

Özetle filmin konusu şu şekilde. Keşfedilen yaşanabilir bir gezegene kolonist taşıyan uzay gemisinin yolculuğu 120 yıl sürecektir. Tüm kolonistler kalpleri durdurulmuş şekilde uyku halindedir ve hepsi yeni dünyaya varmadan bir kaç ay önce uyandırılacaktır. Yolculuğun 30 yıl kadarı geçmişken gemi bir asteroid kuşağından geçer ve hasar görür. Bu hasar yolculardan Jim Preston’ın 90 yıl erken uyanmasına sebep olur. Önceleri durumu anlayamayan Preston durumun vehametini kavrayınca kafayı yeme noktasına gelir. Sonrasında verdiği kararla bencilliğin semalarında gezinir.

Temelde film etkileyici bir konuya dokunmakta (spoiler içerir diye tam veremedim konu kısmında). Ama o kadar basit ve Amerikan kurallarına göre işlenmiş ki konuyu da hiç etmişler. Film boyunca insana güzel gelen tek şey malesef ki Jennifer Lawrence. Hele bir havuz sahnesi var ki sahneyi Lawrence yüzünden mi yoksa efektlerin güzelliğinden mi sevdiğime karar verebilmiş değilim.

Bilimkurguseverlerin elbette izlemesi gereken bir film Passengers. Fakat çok fazla bir şey de beklenmemeli.

Yönetmen: Morten Tyldum

Senaryo: Jon Spaihts

Görüntü Yönetmeni: Rodrigo Prieto

Yapım: 2016 – ABD – 116 dk.

Tür: Bilimkurgu / Dram / Macera / Romantik

Oyuncular:

Chris Pratt

Jennifer Lawrence

Michael Sheen

Laurence Fishburne

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir