Dizi

Luke Cage / Netflix’in Marvel’den Transferi

Luke Cage Amerikan çizgi roman sektörü içinde çokça bilinmekle birlikte pek fazla dünyaya açılamamış karakterlerden biri. Bunun en büyük nedeni de sanırım yerel bir kahraman olması. Diğer kahramanlardaki gibi herhangi bir yerdeki herhangi bir soruna yetişme kaygısı yok Cage’in. Harlem ekseninde gelişen olaylar ve olayları meydana getiren karakterleriyle New York bile değil tamamen Harlem’in karakteri.

Luke Cage / Misyonu Olan Kahraman

Luke Cage / Netflix
Luke Cage / Netflix

1972 yılında Marvel Comics etiketiyle yayınlanmaya başlıyor Luke Cage, Hero for Hire adıyla. Kendisi ilk Afro-Amerikalı yani siyahi süper kahraman. Yayınlanmaya başladığı dönemi göz önüne alırsak Marvel için bir yandan riskli diğer yandan bu alanda devrim sayılabilecek işlerden biri oluyor. 60’lardaki toplumsal ayaklanmalarla birlikte zaten 40’lardan beri alevlenmeye başlayan siyahi hareket kendine daha geniş bir alan buluyor. Fikirlerin, düşünce biçimlerinin, eylem tarzlarının değişmeye başladığı 70’lerde sinemada Shaft, siyahi eylemlerde Black Panther Party (bizde bilinen adıyla Kara Panterler) neyse çizgi romanda da Luke Cage o’dur. Kullandıkları sert yöntemler, tavizsiz ve geri adım atmaya müsait olmayan yaklaşımlar ve siyahi halkın haklarını savunmaları yönünden birbirlerine benzer bir yapıdadırlar.

2000’li yıllarda yükselişe geçen çizgi roman uyarlaması sinema filmleri sayesinde bugünlerde bir çok süper kahraman sinema ya da TV’de arz-ı endam ediyor. Netflix de bu otobüsü kaçırmayanlardan. Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Punisher ve Defenders gibi süper kahraman hikayelerini yayın programına almışlar. Sanırım Cage Netflix’in yayınlanan üçüncü süper kahraman dizisi.

Diziyi izlediğinizde Cage’in çizgi romanlarındaki havayı bire  bir yakalayamasanız da gayet nitelikli bir iş olduğu için soluk almadan izliyorsunuz. Kısaca özetlersek hikaye şu şekilde başlayıp gelişiyor: Carl Lucas, işlemediği ama üzerine kalan bir suçtan hapis yatmıştır. Hapishanede katıldığı bilimsel bir deney sonucunda süper insan gücüne sahip birine dönüşür. Aynı zamanda kazandığı bir diğer özellik de derisinin darbelere, mermilere, sıcaklığa karşı dayanıklı olması ve hızlı iyileşebilmesidir. Cage hapisten kaçıp Harlem’e gelir ve karşısında yozlaşmış bir mahalle bulur. Başlarda hiç istemese de “kahramanlık” üzerine kalacaktır. Cottonmouth, Shades, Diamondback gibi isimleri olan kötülere karşı bazen polis dedektifi Misty Knight bazen de hemşire Claire Temple’ın yardımlarıyla ayakta duracaktır.

Dizi anlayışına yen bir soluk getiren Netflix’in Luke Cage versiyonu Mike Colter, Rosario Dawson, Simone Missick, Alfre Woodard, Mahershala Ali gibi oyuncularıyla keyif alarak izleniyor. Abartıya kaçmayan süper kahraman numaraları, ana karaktere ya da yan karakterler ait kişisel sorunların ön plana çıkması ve muhteşem müzikleriyle yeni dönemin en kaliteli işlerinden biri olmaya aday.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir