Albümler

Creedence Clearwater Revival / 1968 / Albüm

Kişisel olarak Rock tarihinin en sevdiğim isimlerinden birine sahip olan bir grubun en sevdiklerimden biri olması da ayrıca takdire şayan bir durum. İki birader John ve Tom Fogerty ile ikisinin aynı okuldan arkadaşları Stu Cook ve Doug Clifford’la kurdukları grup ilk dönem The Blue Velvets ikinci dönem The Golliwogs adıyla bilinir. 1967 yılı sonlarındaysa Creedence Clearwater Revival adını alır. İsim Tom’un arkadaşı olan Credence Newball (ikinci bir e harfi eklenir), Olympia Bira’nın TV reklamlarında çıkan sloganı “Clear Water” ve Delta Blues hayranı grup elemanlarının müziği ve gruplarını yenileme fikrinden ortaya çıkar. Anlatılana göre Stu Cook bu isme epeyce güler ve isim hakkında “Bu isim Buffalo Springfield ve Jefferson Airplane’den bile daha tuhaf” der ve isim kabul görür. Ama uzun bir isim olduğu için de sıklıkla Creedence ya da CCR olarak bilinirler.

Creedence Clearwater Revival / 1968
Creedence Clearwater Revival / 1968

1961-67 yılları arasında The Blue Velvets ve The Golliwogs isimleriyle 11 tane 45’lik yayınlayan grup 1967 yılı sonlarında ilk albümlerini kaydetmeye başlar. 68 Şubat’ında kayıtları biten albüm 5 Temmuz 1968’de yayınlanır. 8 parçadan oluşan albümde 3 parça hariç hepsi John Fogerty’e aittir. Albümün son parçası da Tom ve John tarafından yazılmıştır.

Blues rock’dan Southern rock’a, Acid’den Psychedelic’e geniş bir alanda akan albüm daha sonra sıklıkla söz edileceği üzere Swamp Rock türüne girmektedir.

Açılış parçası blues’un çirkin devi Screamin’ Jay Hawkins‘in 1956’da yayınladığı I Put A Spell On You’dur. Grup bu parçada büyülü bir ortam yaratır. Her şey yerli yerindedir ve hikaye baştan sona kendi kendine akar. John’un içe işleyen vokali ve büyülü sözler misali ortalıkta dolanan gitarı, Tom’un ritimleri, Cook’un bass gitarı ve Clifford’un sürekli güçlenen davulu, hepsi ön plandadır. Hawkins ve Nina Simone versiyonlarıyla karşılaştırıldığında onlardan aşağı kalmayan ve kendi adıma ikisinden de daha iyi olan bir yorumdur bu.

İkinci sıradaki parça The Working Man kendinden önceki ve sonraki parça gibi olamasa da ikisi arasında geçişi sağlayabilmektedir. Sözleri itibariyle de blues’a daha yakın durur.

Dale Hawkins tarafından yazılmış ve söylenmişse de (hatta The Rolling Stones tarafından cover’lanmış olsa da) CCR’ın üzerine yapışan ve yakışan Susie Q gelir üçüncü sırada. Listelerde anında 11 numaraya yükselir. Albümün en uzun parçası, yayınlandığı dönemin de en uzun parçalarından biridir. 2-3 dakikalık şarkılara alışkın olan herkesi şaşırtır ve büyüler. John’un Susie Q diye bağırışları / yakarışları insanın içini delip geçer.

Steve Cropper ve Wilson Pickett tarafından yazılan ve albümdeki son cover parça Ninty-nine and a half (Won’t Do) plağın B yüzünün ilk parçasıdır. Sonlara kadar sakin ve sabit bir yapıda giden parça sonlarda zıvanadan çıkar ama küt diye de biter.

Klasik blues gitarıyla başlayan Get Down Woman aynı şekilde devam eder. Gitar sololarıyla öne çıkar. Blues standartlarını korur.

6.parça Porterville grubun daha önce The Golliwogs adıyla son kez yayınladıkları bir parçadır. Parçanın düzeyi diğerlerine oranla düşüktür ama kötü ve sırıtan bir parça da değildir.

Ardından gelen parça Gloomy çok insan tarafından göz ardı edilmektedir ama blues rock’ın en etkili örneklerinden biridir. Blues’un rock müziğe evrimi ya da içine girişi olarak bile tanımlayabiliriz parçayı.

Albümün son parçası Walk On The Water grubun yine The Golliwogs adıyla 1966’da kaydettikleri parça Walking On The Water’ın yeniden ele alınmış versiyonudur. Gitar ve davul yükselişleriyle, bass ve davul karşılaşmalarıyla ve tabi John Fogerty vokaliyle öne çıkar.

Arşivde mutlak surette bulunması gereken klasiklerden biridir 1968 tarihli bu albüm. Siz de bulundurun mutlaka elinizin altında…

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

John Fogerty / Lead Vokal, Lead Gitar

Tom Fogerty / Ritim Gitar / Back Vokal

Stu Cook / Bass, Vokal

Doug Clifford / Davul, Vokal

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

1 – I Put a Spell on You (4:33)

2 – The Working Man (3:04)

3 – Susie Q (8:37)

4 – Ninety-Nine and a Half (Won’t Do) (3:39)

5 – Get Down Woman (3:09)

6 – Porterville (2:24)

7 – Gloomy (3:51)

8 – Walk on the Water (4:40)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir